Rabu, Disember 15, 2010

PROMOSI TUPPERWARE

Bulan Disember ni Tupperware ada buat Year End Sale(YES).
Meh lah tengok blog TW saya.

Nak dapat 20% diskaun boleh. Nak 25% pun boleh. Nanti saya ajarkan caranya.

Dengan team saya. kita boleh minta tunjuk ajar Manager yang TOP 10 Asia(kalau tak silaplah). Yang penting manager ni memang top meletup sebab setiap tahun dapat pi round the world.

Di bawah ni contoh sale yang top melatop.......

Isnin, Disember 13, 2010

Majlis pertunangan denga kek Cawan




Set ini pula, alhamdulillah telah diserahkan pada Nik Hazura di Jengka 22 sempena majlis petunangan adik Hazura.

Hazura pernah menempah kek Oren lembap pada majlis dia dulu.

Terima kasih Zura, moga Allah memberkati hidup Zura sekeluarga.




Selepas menghantar set ini, kami (saya, ustaz, Lina dan ayah ustaz) terus ke Maahad SAS Jengka, ziarah Muna(dia sedang berperang dalam medan peperiksaan SPM). Kami sedang sedaya upaya menggembira dia agar dia seronok semasa peperangan ini dan menghasilkan kejayaan pada nya. TAPI dengan tegasnya saya tak benarkan dia balik rumah sepanjang dioa periksa walau ada gap yang panjang antara paper dia walau dia merengek bukan main. Jahat tak ummi dia he he he. Keluar bandar pun saya tak bagi. hu hu hu....kedekutnya ummi. nasib baik Muna ni dengar cakap.....


Meraikan sahabat dihari bahagianya

Alhamdulillah, 2 set ini telah diserahkan pada Zana pada Jumaat(malam) di Cwok Cafe Kg Raja, Temerloh.

Seperti biasa, Zana buat tempahan 25 biji(minimum order) tetapi dibuat dalam 2 set. Set 16 biji akan dihadiahkan pada seseorang (Bagus zana ni , suka raikan sahabat) dan baki 9 biji untuk makan-makan. (bekas tambahan saya caj).

Saya sebenarnya tidak puas hati paga gabungan warna set bunga ros tu tapi Zana terima dengan senang hati. Lawa aje katanya......Alhamdulillah....lega rasa hati saya.

Apa-apa pun Zana terima kasih akak ucapkan kerana tetap menaruh kepercayaan dan keyakinan pada akak.


Sabtu, Disember 11, 2010

Happy Birthday Nurul

Yang ini pula kek harijadi untuk Nurul Azni Triang.

Disiapkan pada pagi Jumaat 10.12.2010. Dalam pukul 4 ke 4.30 petang kami berjumpa di Gerai Buykit Angin. Nurul nak ke Mentakab pula.

"Jaga kek ni elok-elok ye, hari panas ni"

Risau juga dihati sebab Allah susun hari tu, agak panas juga.

Lupa nak tanya Nurul, selamat tak kek dia sampai kerumah..........



p.s: Nurul kata kek selamat tiba dirumah sebab lepas hantar kek tu , hari agak redup. Alhamdulillah, lega saya. Nurul kata, birthday suami dia Januari nanti.

TQ Nurul....moga bahagia hingga ke syurga

Terima kasih Zura

Pagi yang sama untu Puan Jahjaitun, kek-kek ini diserahkan pada Zura SK Bandar Jengka. Juga tiada dalam senarai tempahan sebab yang sama pada tarikh yang sama. Macam janji-janji pulak.
Alhamdulillah sempat buat.


Untuk anak agaknya ni

10.12.2010 kek ini diserahkan pada Puan Jahjaitun UiTM Jengka. (tak ada dalam senarai temapah sebab tempahan last minute9.12.2010, tak sempat update kat blog)

Siap tengah malam. Adush loti
h den


Sabtu, Disember 04, 2010

Kek Cawan untuk majlis pertunangan

Alhamdulillah, petang semalam (10.12.2010) set kek cawan ini telah sampai ketangan Fara dan keluarganya di Seberang Temerloh.
Kami tak pernah kenal dan keluarga fara pun tak pernah merasa kek-kek yang saya buat. Tapi Mereka dengan penuh yakin dan menaruh kepercayaan kepada saya untuk menyediakan set kek cawan ini untuk hari bersejarah Fara. Ini semua adalah kerja Allah yang MAha Kuasa. Terima kasih Ya Allah atas kurniaan Mu ini.

Fara(adik) telefon saya bertanyakan perihal kek cawan ni untuk majlis kakaknya yang juga bernama Fara. Fara(adik) baru berumur 18 tahun, maka saya suruh dia panggil saya makcik aja lah.

Peramah keluarga mereka ni. Moga Allah memberkati majlis anda semua.

FARA jangan lupa pesan makcik. Beri apa-apa komen untuk makcik perbaiki dimasa-masa akan datang ye. Dan terima kasih bebanyak atas kepercayaan yang Fara dan keluarga keluarga berikan pada makcik. Jangan serik order lagi dengana makcik lagi ye.



Selasa, November 30, 2010

Kek Cawan untuk Majlis perkahwinan abang

Set kek cawan ini ditempah oleh Norli dari Taman Setia Jasa. Norli ni baru je melangsungkan perkahwinan dengan Izamil pada bulan lepas. masa tu pun dia tempah 2 set kek cawan dari saya.

Masa nak tempah Norli kata, abang dia tak sempat rasa, jadi dia nak order lagi. Saya ni benar-benar tak menyangka ada majlis perkahwinan abang dia(ni pun emak mertua Norly beritau).

Masa nak menghias kek ni, saya tak ada idea langsung tapi tak lah tension sangat sebab membayangkan kek-kek cawan ni untuk majlis biasa-biasa aje. Seperti biasa saya memang tak pernah berpuashati dengan hasil seni tangan saya ni he he he. Dengar pulak untuk majlis perkahwinan, laaaagi lah menambah risau.

Alhamdulillah Norly suka masa menerima set ni dari mak mertua dia. (saya tak jumpa pun Norli sebab dia ada hal).

NORLY terima kasih ye. Jangan serik order dengan akak ye. Boleh kita berjumpa. Entah-entah sebelum ni kita pernah berselisih bahu tapi tak kenal......



Jumaat, November 26, 2010

Kek 3 dimensi untuk Muna dan Lina

Dua-dua kek ni untuk anak-anak dara saya. Depa nak makan sesama kawan depa.

Depa buat sendiri dari A to Z. saya tunjuk dan tolong sikit-sikit.

Ini Muna punya



Ini Lina punya

Rabu, November 24, 2010

Kelas buat roti dan kek di temerloh

Sesiapa yang berminat dan teringin belajar membuat aneka bun, membuat kek serta menghias kek boleh menghubungi Puan Siti Suriani di talian:

019 - 9121202
Saya cuma tolong promote untuk kawan saya aje sebab dia tak de blog(rumah dia tak leh guna internet).

Jumaat, November 19, 2010

CMCR untuk Raya haji

Ini pula tempahan dari yati Paya Keladan dan Aziah Maahad Tahfiz Faqeh




Kek Coklat Lembap Ringkas dan Berhias

Ini adalah cmc 7 yang saya buat untuk dijual di UiTM.


Sambut harijadi bersama baby katun disney

Kak Zue yang bekerja di Hospital Temerloh menempah kek Coklat lembap dengan edible image sempena hari jadi anaknya. Anaknya suuuka sangat dengan katun disney jadi kak Zue nak buh baby-baby katun disney. Dengan kadar segera saya menempah Edible image katun-katun disney.

Mula-mula tengok yang CT buat, saya sukaaaaa sangat someeeel sangat sebab tanpa meneliti dengan baik. Masa nak buat tu baru perasan, EI untuk atas kek berbentuk empatsegi sedangkan kek bulat (ini bukan salah CT tapi yang tak tengok betul-betul hi hi hi....) . Maka dengan kereativiti saya yang amat lemah, saya gunting hingga jadi seperti yang ada di atas kek tu...

Itu satu hal. Masa nak tampal katun-katun baby pada kaki kek, si Lina kata, "ummi, ni bukan katun disney"

"hah, ye ke. mana ummi tau..." Tampal aje lah sebab dah ada. Takkan nak buang.

Masa serah (maghrib 16.11.2010) pada kak Zue, terlupa pulak nak cakap kesilapan ni. Raya kedua baru teringat nak tanya dan minta maaf. Alhamdulillah kak Zue tak kisah. Dia kata semua katun-katun tu anak dia suka. Sepupu-sepupu anak dia pun berebut-rebut nak. Seperti biasa kak Zue dan suami tak sempat nak makan......

Tak pe kak Zue, tunggu anniversary pulak he he he.........


Kek Cawan sempena majlis pertunangan

Ini pulak selamat diserahkan pada Azian di UiTM Jengka pada 16.11.2010.

Dia nak beri pada kawannya yang akan bertunang. Dengan warna tema pink dan silver. Azian nak bunga bungaa kecik-kecik juga. Lama saya termenung depan set kek cawan ni. Apaaaa nak buat dengan rossette kecik ni. Rasa nak buat lain sikit tapi masih rossette kecik tu.

Akhirnya buat border dulu. Bahagian tengah pulak. Aaapa nak buh ni yek. Bertunang......mesti sedang membuak-buak kasih sayang, maka buatlah bentuk love gitu...tapiiiii nampak kosooonggg aje. Buh pulak sekuntum rossette di tepi beserta daun. Masih rasa kekurangan tapi tak tau dah naak buh apa, takut tersilap, langsung tak menarik pulak.
Jadi jommmm tengok gambar....


Khamis, November 18, 2010

Kek mentega oren dan kek coklat lembap untuk Raya haji

Ini pula 2 biji kek untuk Suria dari UiTM Jengka. Suria nak balik kampung pada hari selasa jadi kek ini diserahkan pada dia pada 15.11.2010(Isnin). Sebiji kek mentega oren (guna pure butter SCS) dan sebiji lagi kek coklat lembap.



Malam tu, Suria hantar sms, kata lawa bunga coklat tu (sebenarnya yang tukang buat rasa masih tak lawa). Tak sabar dia nak tunjuk kat mak dia kat kampung.



Tadi, saya tanya kabar kek pada Suria. Dia kata dah habis, kanak-kanak sibuk kutip bunga coklat tu. Saya tersenyum membayangkan kanak-kanak itu berebut bunga.



Sebab itu saya lebih suka kalau orang tempah kek dengan hiasan bunga coklat sebab apa yang dibayar akan dimakan. Kalau guna hiasan buttercream, tentu tak ramai yang akan berebut nak makan. Walaupun mahal sedikit tapi berbaloi...



Kek mentega oren dengan frosting dan hiasan buttercream


Kek Coklat Lembap dengan frosting dan hiasan coklat ganache

Kek Cawan untuk sambut Raya Haji

Kali Zura menempah kek cawan 2 set. Satu set kek cawan coklat lembap dan satu set lagi kek cawan oren untuk sambutan Hari raya Aidil Adhha.

Zura suka bunga kecik kecik. Saya ni dah tak ada nak idea nak buat. Termenung lamaaaa depan set kek cawan ni. Akhirnya ini saja yang terhasil. Memang cukup tak berpuas hati tapi itu aje yangdapat sayaa hasilkan.



Rabu, November 10, 2010

aksi-aksi arnab kami

Semua aksi ini dirakan pada pagi 8.11.2010.

video

Arnab kawan kucing

Kali ni nak tunjuk aksi rabbit putih saya dengan ibu kucing saya. Betapa mesranya mereka.Tak gaduh gaduh pun.

video

Ahad, November 07, 2010

Lagi gambar anak kucing

Ni beberapa lagi gambar anak kucing yang di lahirkan di perpustakaan kami.

Gambar tak berapa jelas sebab bilik gelap dan maknya marah. meong meong........ dia bising, takut kita ambil anak dia. Gambar-gambar dan video ini diambil pada 31.10.2010.








Shiaaannn anak kucing ni , selsema agknya sebab asyik bersin aje. Cuba lihat ni.....

video


video

video

Sabtu, November 06, 2010

Kedai Kek dan Cafe kepunyaan MUSLIM di Temerloh

Kedai ni baru je di buka dengan rasminya pada 2.11.2010. Ianya dimiliki oleh 100% orang Islam iaitu En Zahari dan isterinya Eyra. Premis ini terletak sebaris dengan Bank CIMB.

Saya tak pandai nak cerita lebih lanjut tentang produk yang disediakan oleh Eyra dan suaminya. Yang pasti ada aneka roti, minuman dan kek. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, marilah kita serbu kedai yang diusahakan oleh orang Islam ini.

Kalau tak kita , siapa lagi yang nak tolong dan memajukan orang Islam kan.

Zahari telah berkorban banyak dalam memulakan perniagaan ini. Dia sebenarnya bekerja dengan gaji yang agak lumayan di luar negara, engan cabaran dari keluarga lagi. Tak ramai yang sanggup melakukan pengorbanan ini. Namun masih ada banyak lagi untuk Eyra dan Zahari perlu berkorban.

Contohnya seperti menambah ilmu tentang produk yang dihasilkan. Untuk itu, ramai yang perlu berkorban, Zahari, Eyra mahupun anak-anak yang masih kecil sebab ilmu yang dicari tak mungkin selalunya berada berdekatan dengan kita. Kita perlu berjalan jauuuuuh dari tempat kita tinggal, jauh dari keluarga yang kita sayangi. Namun demi mencari ilmu, pengorbanan itu perlu.

Saya dulu pun gitu juga. Hingga kini kadang-kadang terpaksa meninggalkan Ustaz yang amat saya sayangi itu ha ha ha. Sebab sayang nak tinggalkan ustaz, saya kena fikir banyak perkara seperti tarikh kursus, tempat kursus, kemudahan kenderaan, tempat bermalam jika perlu(ni, kalau boleh, saya nak elak). Namun semuanya adalah bergantung pada ketentuan dari Allah. Kita hanya boleh merancang tetapi perancangan Allah adalah lebih baik.

Jadi, marilah kita meraikan pengorbanan Zahari dengan.....

Jom jom jom, jom pergi cafe Eyra he he he

Happy Birthday to Me

Pagi Khamis 4.11.2010, kami menyerahkan kek ini ke Lilik di Hospital Temerloh. Tak pernah jumpa Lilik dan memang tak kenal Lilik langsung.

Macam mana boleh Lilik order kek? hmmmmm......ni sebab kak Zue yang promote pada Lilik lah. Terima kasih kak Zue....

Sebenarnya, Lilik nak kek ni petang Jumaat 5.11.2010 tapi tiba-tiba emak dia ajak balik Kelang petang Khamis. Lilik telefon saya petanggggg Rabu. Adushhhh toing toing toing ... tengah sibuk menyiapkan kek coklat dan kek oren ni. Sempat ke idak ye.

Bincang dengan ustaz....ustaz kata buat lah. Saya ni bimbang tak sempat sebab esoknya (khamis, 4.11.2010) saya ikut ustaz pi kerja sebab kesian kat ustaz kena bawa tray kek lagi nak bawa beg kerja lagi.....Kalau tak, boleh aje buat pagi Khamis tu.
Lepas maghrib, saya mulakan operasi untuk Lilik. CMCR tak siap lagi tu....he he he. Saya ni memang lembap buat kerja. Sementara bakar kek Lilik, saya sudahkan CMCR yang 12 biji tu.

Siap coating kek, buat bunga pulak. Alhamdulillah ganache khas untuk bunga coklat dah memang ada. Kalau tak memang buat yang ringkas aje lah jawabnya.

Tinggal nak tulis ucapan dan border di atas je. Kena tunda esok sebab coklat ganache buat hal pulak. Paaaagi sok lepas solat subuh, terus siapkan kek. Dah tu suruh dia posing pulak. Lotih kek tu he he he....

Alhamdulillah dalam 7.30 am kami bertolak keluar terus ke Hospital Temerloh menghantar kek. Masa taaruf, rupanya ayah Lilik tu saya kenal dan dia pun kenal ayah Ustaz sebab dia orang Penak. Kecik betul dunia kan.

Esoknya (Jumaat, 5.11.2010), saya tanya kabo kek pada Lilik. Selamat ke kek tu sampai Kelang. Rosak tak hiasannya?
Jawab Lilik:
"....kek tak sempat sampai kampung sebab habis kat hospital..."

"....kawan mak kata sedap, suka. Saya dapat rasa sikit je. Tak puas makan......."

Lega hati saya. Bukan nak bangga tapi syukur sangat doa termakbul dapat memuaskan hati pelanggan. Yang sedap tu datang dari Allah kan. kalau dia kata sedap....maka sedaplah jawabnya. Semua tu kuasa Allah kan. Kita hanya boleh buat, yang lain serah pada Allah je...

OK Lilik, lain kali boleh order lagi, makan sorang-sorang pulak he he he